קנדידה אלביקנס היא פטריית שמרים שבדרך כלל פוגעת במספר אזורים קטנים בגוף, ונשלטת על ידי חיידקים מועילים של המערכת החיסונית.
במידה ונוטלים אנטיביוטיקה היא בהכרח מחסלת את החיידקים המועילים למערכת החיסונית, דבר שמוביל לצמיחת קנדידה באין מפריע ולהתפרצות תסמינים המתבטאים בזיהומים כגון דלקות עור בקרב רוב האנשים וזיהומים פטרייתיים בנרתיק אצל נשים.
צמיחת היתר של קנדידה במעיים חודרת במקרים מסוימים את דופן המעי וגורמת לשמרים וחלקיקים אחרים שאינם רצויים להיספג בגוף.
תופעות אלו מפעילות את המערכת החיסונית וכתוצאה מכך חווה אדם עייפות, כאבי ראש, שינויים במצב הרוח, בעיות בזיכרון ובריכוז, תשוקה לממתקים וקשר למצבים כגון פיברומיאלגיה.
טיפולים טבעיים לקנדידה
מטפלים אלטרנטיביים ורופאים נטורופתיים ממליצים על תכניות אישיות המשלבות בדרך כלל תזונה נכונה ותוספים, אשר נועדו למנוע את החמרת התסמינים.
מטרת הטיפול היא לא להרוג את הקנדידה, שכן במצב זה משתחררים חלבונים ורעלים שעלולים לגרום לתגובת נוגדנים מהמערכת החיסונית. לאחר חודש של טיפול נטורופתי, ניתן בדרך כלל להבחין בשיפור בתסמינים.
אצידופילוס
חיידקים מועילים אלו שולטים בקנדידה באמצעות הפיכת מערכת העיכול לחומצית יותר, עידוד צמיחת הקנדידה, וייצור מי חמצן המשפיעים עליה מפני התפשטות.
מחקרים הבחינו כי תוסף זה מפחית את שכיחות הזיהומים הפטרייתיים הנגרמים באמצעות אנטיביוטיקה. חיידקים מועילים אלו מסייעים אף להשבת האיזון המיקרוביאלי במערכת העיכול.
סיבים
צריכת כפית אחת של סיבים מסיסים המכילים גואר, קליפות פסיליום, זרעי פשתן או פקטין, מעורבים בכלי עם מים, פעמיים ביום על קיבה ריקה, מסייעים להגנה מפני התפשטות התסמינים.
שמנים אתריים
כמוסות מצפי מעיים המכילות שמן אורגנו, שמן מנטה ושמנים נדיפים אחרים שמונעים צמיחת יתר של קנדידה, מומלצים לצריכה בדרך כלל לפחות למשך מספר חודשים.
המינון הסטנדרטי הוא שתי כמוסות פעמיים ביום עם מים, בין הארוחות. אין לצרוך שמנים נדיפים טהורים היות והם רעילים לבליעה בצורתם המקורית, ובהתאם אין לשבור או לפתוח את הכמוסות לפני הבליעה.
שום מצפה מעיים
כמוסות שום נפתחות כשהן מגיעות למעיים ויש להשתמש בהן בשילוב עם השמנים הנדיפים. צריכת כמוסות שום פעמיים ביום עם כמוסות שמנים נדיפים היא המלצת טיפול נטורופתי קלאסי.
תוספים חשובים אחרים הם חומצה קפרילית מאגוזי קוקוס, חומצה אולאית משמן זית, שמן אורגנו ופאו דה ארקו.
תזונה
תזונה היא חלק חשוב בטיפל הנטורופתי לטיהור קנדידה. משך זמן הטיהור תלוי בהימשכות התסמינים, חומרתם והבריאות הכללית של המטופל. אנשים עשויים להבחין בשיפור לאחר הקפדה על תזונה במשך חודש. לאחרים זה לוקח חודשיים. ברגע שהתסמינים נעלמים, ניתן לשוב בהדרגה לתזונה רגילה.
המזונות מהם יש להימנע לחלוטין הם:
הגבלת צריכת פחמימות יומית – סוכר מזין קנדידה ולכן חשוב לצמצם את תכולת הפחמימות הכוללת. במהלך השבועיים עד שלושת השבועות הראשונים לתכנית הטיפול, מומלץ להגביל את צריכת הפחמימות לעשרים עד שישים גרם ליום, תלוי בגיל, בבריאות, ברמת הפעילות והיקף הרגישות. מזונות דלי פחמימות כוללים חלבונים כגון בשר, עוף, הודו, חלק מהאגוזים וירקות שאינם עמילניים.