הקנדידה היא זיהום פטרייתי הגורם למגוון רחב של סימפטומים במערכות שונות בגוף והיא נגרמת כתוצאה מחוסר איזון בחיידקי המעיים.
הרפואה הקונבנציונלית אינה מציעה תרופה יעילה לקנדידה אלא רק תכשירים שונים המיועדים לטיפול בסימפטומים חיצוניים של קנדידה כמו פטרת בנרתיק ובלשון. אלא שפעמים רבות התכשירים מועילים לטווח קצר בלבד והפטרייה חוזרת.
הסיבה לכך היא שמקורה של הקנדידה במעיים בדרך כלל ויש צורך בטיפול מערכתי הכולל תזונה אנטי פטרייתית ותוספת של צמחי מרפא ופרוביוטיקה.
הפרוביוטיקה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול בקנדידה, ועל פי רוב ניתן לחוש בהקלה בסימפטומים כבר לאחר ימים אחדים של תוספת פרוביוטיקה. לפיכך מומלץ לכל מי שסובל מקנדידה, בין אם רב מערכתית או מקומית, לצרוך תוספת של פרוביוטיקה.
הקשר בין קנדידה ופרוביוטיקה
בגופנו ישנה כמות עצומה של חיידקים, חלקם טובים וחלקם רעים, אולם כל עוד נשמר האיזון ביניהם הם חיים בהרמוניה ולא נגרם נזק.
לפעמים מופר האיזון, למשל כאשר נוטלים אנטיביוטיקה ההורגת את החיידקים הטובים, ואז החיידקים הרעים מתרבים וגורמים לקנדידה להתרבות ולהתפתח והיא הופכת לאלימה. בין נזקיה הרבים ניתן למנות בעיות עיכול כמו צרבת ועצירות, בעיות בעור, עצבנות, אנמיה, נדודי שינה, פטרת בפה ובנרתיק ועוד.
כדי לטפל בקנדידה ולמנוע את התרבותה יש לעשות את הפעולה ההפוכה מאנטיביוטיקה, שהיא נטילת פרוביוטיקה. הפרוביוטיקה מכילה חיידקים ידידותיים וכך היא תורמת להשבת האיזון בחיידקי המעיים.
מדוע חשוב לקחת פרוביוטיקה
הפרוביוטיקה מצויה בתוספי מזון ובמזונות שהועשרו בה כמו יוגורט. החיידקים הידידותיים תומכים במעי הגס ועוזרים לחיזוק המערכת החיסונית ובמערכת העיכול. היא עוזרת להתמודד עם החיידקים הרעים ולמעשה היא חיונית לטיפול בזיהום הקנדידה.
הדרך הטובה ביותר למנוע את הקנדידה מראש היא ליטול פרוביוטיקה במקביל או מיד לאחר נטילת אנטיביוטיקה כדי לנטרל את השפעתה הרעה ולהוסיף לגוף חיידקים טובים במקום אלו שהושמדו על ידי האנטיביוטיקה. אם כבר התפתחה קנדידה תוספת הפרוביוטיקה תעזור להילחם בה ותמנע את שגשוגה מחדש, שכן הקנדידה מתרבה על חשבון המקום של החיידקים הטובים ועל ידי הגדלת אוכלוסיית החיידקים הטובים למעשה לא נותנים לקנדידה מקום לגדול.
לפיכך, טיפול בקנדידה ללא תוספת פרוביוטיקה לא יועיל משום שהמחסור בחיידקים ידידותיים יגרום לקנדידה להתרבות מחדש.
כיצד ניתן לצרוך פרוביוטיקה
את הפרוביוטיקה ניתן לצרוך באמצעות נטילת כדורים או אכילת יוגורט. אנשים בריאים יכולים להסתפק ביוגורט, אולם מי שסובל מקנדידה, בפרט אם היא רב מערכתית, זקוק לתוספת גדולה של מיליארדי חיידקים ידידותיים, ואלו מצויים בכדורים.
פרט לכך, הדיאטה נגד קנדידה כוללת הימנעות ממוצרי חלב ולכן עדיף לצרוך פרוביוטיקה דרך כדורים ולא דרך יוגורט המכיל קזאין שהוא חלבון הגורם לקנדידה להיצמד לדפנות המעי ומקשה על סילוקה. אם צורכים יוגורט, עדיף לאכול יוגורט מחלב עיזים המכיל פחות קזאין.
בבתי המרקחת ניתן למצוא מגוון רחב של כדורי פרוביוטיקה הנבדלים ביניהם בכמות החיידקים, מגוון החיידקים ועמידותם.
כדאי לבחור את אלו המכילים כמות ומגוון גדולים יותר של חיידקים משום שהם יעילים יותר בטיפול בקנדידה, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם מטפל מוסמך. המינון המומלץ למי שיש לו קנדידה הוא 2 כדורים ביום לפחות בחודשיים הראשונים של הטיפול.
אם ישנה קנדידה מקומית, למשל בפה או בנרתיק, ניתן להסתפק במינון נמוך יותר. כדי להקל על פטרת בנרתיק ניתן למרוח באזור יוגורט או לפתוח כדור פרוביוטיקה ולמרוח את תכולתו. גם במקרה של פטרת בפה או בלשון כדאי לאכול יוגורט להשהות בפה כמה שיותר זמן.
ראו גם: