תזונה עשירה בפחמימות פשוטות ובסוכרים מגבירה את הסיכון להתפתחות זיהום בקנדידה. קנדידה נמצאת באופן טבעי במעי, ובדרך כלל נשארת שם ואינה גורמת לביטוי קליני כלשהו. מכיוון שפחמימות פשוטות וסוכר מספקים מצע נוח להתפתחות הקנדידה, אנשים אשר אוכלים כמות גדולה של סוכרים מאפשרים לקנדידה לשגשג ומגבירים לכן את הסיכון לזיהום בקנדידה.
מלבד זאת, אכילת מזון מעובד אשר אינו בריא פוגעת רבות במערכת החיסון, מחלישה את יכולת הגוף להתמודד עם הקנדידה ולכן תורמת להיארעות זיהומים פטרייתיים.
אי לכך, אנשים הסובלים מקנדידה כרונית יכולים להפחית את היארעות הזיהומים על ידי שינויים בתזונה, ואצל חלק גדול מהאנשים שינויי תזונה מספקים שיפור משמעותי למצב.
סוגי מזון המעוררים קנדידה
קיימים מספר סוגי מזון אשר במידה ואוכלים אותם בכמות גדולה, מגיעים אל המעי ומעשירים את הקנדידה.
כאשר אוכלים את המזונות השונים המעודדים את הקנדידה, הקנדידה שבמעי מתפתחת ועלולה במקרים שונים (ובמיוחד באנשים הנמצאים בסיכון) לגרום לזיהומים אופייניים. סוגי המזון המעוררים קנדידה הם:
- פחמימות פשוטות – סוגי מזון המורכבים מקמח לבן או מסוכרים פשוטים תורמים להתפתחות הקנדידה. אנשים הסובלים מקנדידה צריכים להימנע מאכילת לחם לבן, עוגות, ושאר מאכלים מתוקים.
- אלכוהול – אלכוהול מגביר גם כן את שכיחות הקנדידה, ושתיית אלכוהול לא מומלצת לאנשים הסובלים מקנדידה כרונית.
- פירות מתוקים – פירות עשירים בסוכר כמו אבטיחים, ענבים או פירות יבשים מספקים לקנדידה את הסוכר הדרוש להתפתחותה ומגבירים את היארעות הזיהומים.
- משקאות ממותקים – שתיית משקאות ממותקים כמו קולה, מיצים ומשקאות אחרים אינה בריאה באופן כללי ומספקת מרכיבי מזון לקנדידה.
- מזון מעובד – מכיל כמות קטנה של מרכיבים מזינים, ונחשב למאוד לא בריא. אכילת מזון מעובד על בסיס יום יומי יכולה לגרום לפגיעה במערכת החיסון ולהפחית את יכולת הגוף להתמודד עם הקנדידה.
אילו מוצרי מזון מומלצים לסובלים מקנדידה כרונית?
מכיוון שאנשים הסובלים מקנדידה כרונית צריכים להימנע ממזונות המכילים פחמימות פשוטות, מומלץ מאוד לאכול סוגי מזון אחרים אשר כוללים כמות קטנה של סוכר פשוט ויכולים לסייע להפחתת הקנדידה.
בדרך כלל מומלץ לשנות את צריכת הפחמימות לפחמימות מורכבות, הנחשבות לבריאות יותר ועוזרות להפחתת מקרי הקנדידה. סוגי המזון המומלצים לסובלים מקנדידה כרונית הם:
- דגנים מלאים (חוץ מחיטה) – בכל מקרה רצוי לאכול מוצרים ממרכיבי מזון מלאים, המכילים את קליפת הדגנים ונחשבים לבריאים יותר. מדובר במוצרים כמו לחם מלא ללא שמרים משיפון או כוסמין, קוואקר, כוסמת, עדשים ושאר סוגי המזון המלא.
- יוגורט עזים פרוביוטי – יוגורט עזים פרוביוטי, שונה בהרכבו מיוגורט מחלב פרה. הוא קל יותר לעיכול, ומספק חיידקים המגיעים אל מערכת העיכול ועוזרים בתהליכי העיכול והתסיסה. חיידקים אלה עוזרים גם לתפוס את מקומה של הקנדידה ומפחיתים את כמות הקנדידה במעי. ולכן, אכילת יוגורט עזים פרוביוטי חשובה ביותר למניעת שגשוג הקנדידה במעיים ולהפחתת התפתחות הקנדידה, במיוחד כאשר מדובר בחולים הסובלים מקנדידה כרונית.
מתי מומלץ לשנות את התזונה?
ניתן להבין שקנדידה אוהבת תזונה לא בריאה. סוכרים פשוטים ומזון מעובד מאפשרים לקנדידה להתפתח בקלות, ולכן לא מומלץ לאכול אותם בכל מקרה.
כאשר מדובר באנשים הסובלים מזיהומים חוזרים של קנדידה, קיימת חשיבות גדולה לתזונה הנכונה, והפיכת התזונה למופחתת סוכרים פשוטים יכולה לעזור מאוד להקטין את היארעות מקרי הקנדידה.
יש לציין, שאנשים שאינם סובלים מקנדידה לא חייבים לשנות את התזונה כדי להימנע מזיהומים, אך כאשר מדובר באנשים בסיכון (כמו חולי איידס, אנשים המטופלים באנטיביוטיקה וסטרואידים וחולים במחלות רקע שונות) כדאי מאוד לשנות את התזונה על מנת למנוע את התפתחות הפטרת.