קנדידה היא פטריית שמר הנמצאת בגוף וגורמת לנזק רב כאשר מופר האיזון בין החיידקים הטובים לרעים במעיים. רוב הקנדידה שוכנת במערכת העיכול ובמעי הגס, אולם לעיתים היא נודדת למקומות אחרים בגוף כמו איזור הפה והנרתיק.
הטיפול הקונבנציונלי בקנדידה נעשה בדרך כלל רק כשמדובר בקנדידה חיצונית כמו בפה, בציפורניים ובנרתיק, והוא כולל בעיקר מריחת משחות וג'לים שונים.
אלא שפטריית הקנדידה הינה עקשנית מאוד בדרך כלל וכדי לסלק אותה יש לטפל בה מהשורש, וזו מטרתו של הטיפול הטבעי בקנדידה.
עקרונות הטיפול הטבעי
הטיפול הטבעי בקנדידה מתבסס על שלושה עקרונות: מיגור הפטרייה, שיקום פלורת המעיים ותמיכה בכבד ובמערכת החיסון. הטיפול נעשה בעיקר באמצעות דיאטה מיוחדת ונטילת תוספי מזון וצמחי מרפא.
אולם לפני כל תחילת טיפול חשוב לאבחן אם אכן מדובר בקנדידה ולא בבעיה אחרת הגורמת להופעת הסימפטומים.
ישנן מחלות ותסמונות רבות העלולות לגרום לסימפטומים הדומים לקנדידה, ולא כדאי להתחיל בטיפול הארוך והמתיש נגד הקנדידה אם אין וודאות שהיא אכן קיימת. כאשר מדובר בקנדידה רב מערכתית (שמקורה במעיים בדרך כלל) הטיפול הטבעי נמשך כשלושה-שישה חודשים.
הטיפול הטבעי בקנדידה אמור להיות מותאם אישית לכל מטופל בהתאם לרמת הזיהום ממנה הוא סובל, מצבו הרפואי ועוד.
כמו כן חשוב לזהות מה גרם להתפתחות הקנדידה כגון מתח נפשי, נטילת אנטיביוטיקה וכדומה, שכן במקביל לטיפול הטבעי כדאי לטפל בגורם עצמו אם זה הפחתת לחץ, הפסקת גלולות נגד היריון וכן הלאה.
אם הטיפול שניתן אכן מתאים למטופל הוא אמור לחוש הקלה בסימפטומים כבר לאחר שבועיים-חודש, ואם הוא לא חש הקלה כנראה שהטיפול שניתן לו אינו מתאים הוא שהוא לא התמיד בו כמו שצריך.
לאחר שלושה חודשים ניתן לעשות בדיקה חוזרת לאבחון קנדידה כדי לראות אם היא נעלמה, אך בכל מקרה יש להמשיך בטיפול חצי שנה לפחות כדי למנוע ממנה לחזור.
הטיפול מתמקד בשלושה מישורים:
השמדת הפטרייה
כדי להשמיד את הפטרייה יש למנוע מלאכול את מה שמזין אותה ובמקביל לצרוך מזונות ותוספים אנטי פטרייתיים. לשם כך יש להימנע מלאכול לאורך תקופת הטיפול סוכר לכל סוגיו לרבות דבש וסילאן וכן מזונות המכילים סוכר כגון פירות מתוקים, מוצרי קמח לבן ואורז לבן, ממתקים ומשקאות ממותקים.
חשוב לדעת שהפטרייה מסוגלת להתרבות תוך זמן קצר מאוד ולכן חשוב להתמיד בדיאטה ולא להישבר. בנוסף יש להימנע מלצרוך מאכלים המכילים שמרים (לחם, פיצה וכדומה), מוצרי חלב (בגלל הקזאין הנמצא בהם הגורם לפטרייה להיצמד לדפנות המעיים) וחומץ.
תוספי מזון וצמחי מרפא לדוגמה המשמשים להשמדת הפטרייה הם חומצה קפרילית, תמצית זרעי ענבים, ביוטין, שום, מי כסף ושמן זית.
שיקום פלורת המעיים
אחד הגורמים העיקריים להתפתחות הקנדידה הוא חוסר איזון בחיידקי המעיים הנגרם בדרך כלל לאחר נטילת אנטיביוטיקה ההורגת את החיידקים הטובים שבגוף.
כדי למנוע מהקנדידה להתרבות ולשקם את המעיים יש ליטול תוספת של פרוביוטיקה – אלו החיידקים הידידותיים העוזרים להילחם בקנדידה.
ישנם מזונות המועשרים בחיידקים אלו כגון יוגורט, אולם במהלך הטיפול יש לצרוך תוספת של פרוביוטיקה בכמות גבוהה המצויה בכדורים. הפרוביוטיקה חיונית להצלחת הטיפול נגד הקנדידה.
חיזוק הכבד והמערכת החיסונית
כאשר הפטרייה מתה היא מפרישה רעלנים רבים המצטברים בכבד, ולכן חשוב לתמוך בו במקביל לטיפול.
חיזוק הכבד נעשה באמצעות תוספים צמחי מרפא כגון "כבדלי" והימנעות ממזונות ומשקאות המכילים רעלנים ומזיקים לכבד כמו אלכוהול, פטריות, בוטנים ומזונות מלאכותיים ומעובדים כמו חטיפים ונקניקים.
אולי יעניי אותך גם:
טיפול בקנדידה על ידי הרפואה הסינית: כך רפואת המזרח הרחוק יכולה לעזור